Leren met ICT
'Streven naar een optimale onderwijskwaliteit door de inzet van ict, zodat leerlingen/studenten profiteren van het aanbod en op deze manier worden voorbereid op de digitale samenleving.'
Samenwerking iXperium
‘Professionaliseren werkt het beste in de driehoek!’ Dit is een overtuiging die ruim 10 jaar leeft bij het iXperium en die goed tot uiting komt in de praktijk. Met de driehoek wordt het Onderwijs, Onderzoek en Opleiden bedoeld. CLC gaat samen met het iXperium de zoektocht aan, om te kijken hoe studenten nu al kunnen worden opgeleid tot competente leraren die ict doelbewust inzetten in de klas. Op dat moment raakt ook de mentor van de student geïnspireerd. Dit kan weer leiden tot een professionaliseringsvraag van de leraar aan het iXperium. En zo is de cirkel, of in dit geval de driehoek, rond!


voorbeelden
1
De Lego Challenge is vanuit CLC een krachtig voorbeeld hoe onderwijs vorm kan worden gegeven. Met programmeerbare robots proberen groepjes leerlingen in competitie met andere groepen te strijden om zo snel mogelijk een parcours af te leggen. Hieruit komt vervolgens een winnaar.
-
Lees meer
Leerlingen zijn vaak enorm gemotiveerd om mee te doen en hebben vaak niet eens door dat ze verschillende vaardigheden moeten inzetten om de robot op een goede manier te programmeren. Of dit nog niet alles is, wordt daarnaast nog een stad gebouwd, waar creativiteit en meetkunde voor nodig zijn. Doordat er tijdens het hele proces leerlingen rondlopen om een filmpje te maken van het hele project, wordt er ook nog gewerkt aan presentatievaardigheden! Zo ontwikkelen de leerlingen 21e eeuwse vaardigheden, die ze nodig hebben om succesvol deel te kunnen nemen in de maatschappij van de toekomst.
2
Sinds de eerste lockdown kwam er grote druk te staan op de leraren om ‘afstandsonderwijs’ te organiseren. Lerarenteams kwamen erachter dat ze stiekem veel flexibeler zijn met betrekking tot de inzet van ict. In een korte tijd heeft men enorm veel kennis opgebouwd en zijn de leraren vaardiger geworden als het gaat om de eigen ict basisvaardigheden en het inzetten digitale middelen om het onderwijs op afstand vorm te geven.
-
Lees meer
Dit alles heeft het werkveld aan het denken gezet over andere vormen van onderwijs. Leraren maken nu bijvoorbeeld sneller “even” een filmpje als instructiemoment om leerlingen zelfstandig aan het werk te zetten. Leraren zetten lesstof weg in google classroom of in teams en kunnen sneller schakelen, wanneer het weer aan de orde is, zodat het onderwijs in ieder geval niet (meer) stil komt te staan.
Ook het iXperium en het CLC hebben niet stilgezeten. Om leraren in tijden van corona toch te bereiken is er iXpert op afstand bedacht. Op deze manier kan een leraar toch professionaliseren op het gebied van leren en lesgeven met ict, zonder dat de iXpert (Mediamentor) in de klas hoeft te komen. De leraar maakt een videoverbinding, de iXpert zit al klaar om in 5 tot maximaal 10 minuten aan de leerlingen, maar vooral ook aan de leraar uitleg te geven over een tool of applicatie. Voordeel is dat de leraar heel goed moet opletten, want na de uitleg is de iXpert op de achtergrond nog aanwezig, maar is het aan de leraar om uitleg te geven als leerlingen vastlopen. Tijdens de lockdown kwam het iXperium erachter dat dit een zeer effectieve manier is om individuele leraren te laten professionaliseren.
3
Het iXperium kennen de meeste leraren en schoolleiders als het lab waar je met de nieuwste digitale tools aan de slag kunt gaan. Het iXperium is ‘maar’ een lab, maar het is véél meer dan dat.
-
Lees meer
Het iXperium is een samenwerking bestaande uit het Primaire Onderwijs, Onderzoek (Centre of Expertise) en de HAN Pabo. Samen worden er fantastische nieuwe programma’s opgezet, zodat leraren, docenten, schoolleiders en studenten zich kunnen laten inspireren op het gebied van leren met én over ict.
Meer weten?
Kijk op de website!
Contact

Telefoon: 06 40 60 69 06