Kunst, Cultuur & Maakonderwijs
De plek voor creatief leren
Missie
Elk kind in Arnhem krijgt in zijn onderwijs de ruimte om zijn creativiteit en creërend vermogen te ontdekken en door te ontwikkelen, zodat hij toegerust is om zijn toekomst (mede) vorm te geven.
Ons programma is daar waar kunst, techniek, wetenschap en technologie bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en leraren. Het liefst in samenhang met andere leergebieden. De vraag van de school staat centraal en inspiratie is onze veranderstrategie. Binnen Kunst, cultuur en maakonderwijs werken CLC Arnhem en Rozet intensief samen om creatief leren op alle Arnhemse scholen mogelijk te maken.
voorbeelden
1
Verwondering en verbeelding vormden het uitgangspunt. Het ontwikkelen van het creatief vermogen een doel. Lessen met digitale mediakunst en techniek de route. En de leerling....? Die was natuurlijk de maker!
-
Lees meer
Met deze bouwstenen is Rozet/CLC afgelopen jaar aan de slag gegaan met de groepen 5 tot en met 8 van IKC De Klimboom en basisschool De Wijzer. In een co-creatietraject heeft Rozet deze basisscholen in contact gebracht met een kunstenaar die veel weet over (digitale) technieken. De vraag en ambitie van de scholen stond vanzelfsprekend centraal. De projecten zijn ontwikkeld door kunstenaars, Artez-studenten en de leerkrachten van de scholen.
Eén van de projecten die tot stand kwam in deze co-creatie, was het maken van animatiefilm-machines op i-Pads, van onderdelen van zelf gedemonteerde apparaten.
Een ander project was met de muziekapp ‘Garageband’ soundscapes componeren voor, door de kinderen gemaakte, geluidsmachines. Of dit nog niet alles was, draaiden ze ook nog op een servomotor! Dit mooie co-creatietraject heeft geleid tot geweldige resultaten.
Daarom zijn nieuwe projecten alweer in ontwikkeling! Op vraag van de leerkrachten en in nauwe co-creatie worden de komende tijd nieuwe projecten ontwikkeld die aansluiten op de wereldoriëntatiethema’s uit Blink.
In alle lessenreeksen komen de kracht van kunst en het werken met analoge- en digitale technieken samen. De leerlingen leren zo spelenderwijs over techniek en kunst. Onderhand ontwikkelen ze hun creatieve vermogen. Onderzoekend en ontwerpend leren én werken met de fases van het Creatief Proces gaan samen op.
Dit soort projecten ook op jullie school, of meer weten? Kijk hier.
2
CLC en Rozet zijn onderdeel van Makercosmos: een netwerkbeweging voor het maakonderwijs. Makercosmos voedt het onderwijs met maakonderwijs door te trainen, te inspireren en te versterken.
-
Lees meer
Het inspireren van het onderwijs gebeurt onder andere door kortlopende projecten: ‘de makersmissies’. In de makersmissies komen kunst en techniek, wetenschap en burgerschap, middels maakonderwijs, allemaal samen.
Het afgelopen jaar hebben verschillende scholen zich ingeschreven voor ‘de Geluidsmachine’. In deze makersmissie verwonderen leerlingen zich over geluid. Door verschillende inspiratievideo’s van geluidskunstenaars (zoals Jean Tinguely) te laten zien, wordt de creativiteit bij de leerlingen aangewakkerd. Na deze video’s gaan de leerlingen aan de slag met hun eigen geluidsmachine. In deze lessenreeks staat het maken van verbindingen en overbrengingen centraal en leren kinderen programmeren met de microbit en werken met verschillende motortjes.
De makersmissie ‘De geluidsmachine’ is multi-inzetbaar. Verschillende scholen hebben het project in de klas uitgevoerd, maar het is ook gebruikt in het naschools aanbod op de Salamander voor de leerlingen van de Arabesk en de Schatgraaf. Er is ook een online variant ontwikkeld. Daarmee kunnen de kinderen nu ook thuis aan de slag!
Meer weten over de makersmissies?
Neem contact op met Tineke viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Of bekijk de verschillende makersmissies op www.makercosmos.org.
3
KINDEREN LATEN PROFITEREN VAN GOED CULTUURONDERWIJS?
DOE MEE AAN 'CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT'!
Goed cultuuronderwijs draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Op deze manier ontwikkelen ze zich tot creatieve en kritische volwassenen, die klaar zijn voor de uitdagingen van de 21e eeuw. Daarom is het ministerie van OCW initiatiefnemer en opdrachtgever van het programma Cultuureducatie met kwaliteit (CmK).
-
LEES MEER
Rozet heeft voor de periode 2021-2024 weer subsidie aangevraagd en toegekend gekregen om Arnhemse scholen kosteloos te laten deelnemen aan dit programma. Zo komen leerlingen hun hele basisschooltijd in aanraking met muziek, dans, tekenen, toneel, film, erfgoed en maakonderwijs. Hoe mooi is dat!
CmK kent drie hoofddoelstellingen:
- Ontwikkelen van leerlijnen cultuureducatie (passend bij de school).
- De deskundigheid van leerkrachten binnen de kunstvakken.
- De samenwerking tussen scholen en kunstenaars/culturele instellingen.
De afgelopen jaren hebben al 24 Arnhemse scholen hun cultuuronderwijs sterk verbeterd. Ook in de nieuwe periode (2021-2024) zijn er al 21 scholen gestart.
Maar er is nog ruimte… Schrijf ook jullie school in!
Wat leverde het de deelnemende scholen tot nu toe op:- Een visie op cultuureducatie passend bij de school; je bepaalt samen waarom cultuureducatie belangrijk is voor jullie leerlingen en hoe dat aansluit bij de rest van jullie onderwijs.
- Een leerlijn cultuuronderwijs dat verbonden is aan het schoolcurriculum.
- Passend lesmateriaal dat samen met kunstenaars is ontwikkeld.
- Leerkrachten die, dankzij training en coaching, het optimale uit het lesmateriaal kunnen halen.
- Samenwerking met kunstenaars uit de omgeving van school.
- Indien gewenst, aansluiting met naschools aanbod voor kansengelijkheid.
- Een cultuurwerkgroep die zelfstandig vervolg kan geven aan het ontwikkelde cultuuronderwijs.
Alle scholen worden door een professionele cultuuradviseur van Rozet begeleid. Ieder team heeft zijn eigen vragen. Daarom biedt CmK Arnhem maatwerk op iedere school! Door alle kennis en voorbeelden, die reeds ontwikkeld zijn te delen, inspireren we andere scholen.
Meer weten over CmK Arnhem?
Neem contact op metDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
4
KINDEREN VERDIENEN DEZE MANIER VAN LEREN!
Wil je weten waarom?
Lees het interview van de Jozefschool in Arnhem
'Kinderen verdienen deze manier van leren'
Het hele team van de Jozefschool in Arnhem is het erover eens: maakonderwijs moet structureel onderdeel van het onderwijsprogramma worden. Aan motivatie ontbreekt het dus niet, aan vaardigheden nog wel. Want hoe pak je dat aan? De inspiratiesessie Maakonderwijs bij Makercosmos* zorgde voor een vliegende start.
-
LEES MEER
Ria van Heumen is leerkracht van groep 1-2 en coördinator onderzoekend en ontwerpend leren op de Jozefschool. Samen met onder andere groep 3 leerkracht Rogier Koch vormt ze de werkgroep W&T. De implementatie van maakonderwijs is een van hun speerpunten. Ria: “Kinderen leren met hun hart, hoofd en handen. Zelf iets maken, nieuwsgierig raken en je verwonderen zijn daarom heel belangrijk in het onderwijs. Maakonderwijs helpt daarbij.”
Zelf ervaren
De afgelopen periode stuurde Ria regelmatig informatie over maakonderwijs door naar collega’s. Dat werd wel opgepikt, maar het was niet voldoende om ze écht enthousiast te krijgen. Ria: “Daarvoor moet je het zelf ervaren. Daarom organiseerden we samen met Makercosmos en het KWTG de inspiratiesessie Maakonderwijs.” Het hele team werkte een ochtend in groepjes aan de ontwikkeling van geluidsmachientjes. Rogier: “Door alle materialen die bij de Makercosmos aanwezig zijn, kon iedereen op zijn eigen manier aan de slag. Je zag duidelijk de verschillende aanpakken die mensen inzetten om te leren. Kinderen verdienen het om álle manieren van leren aangeboden te krijgen. Dus ook leren door te maken.”
Waardevolle opbrengsten
De belangrijkste opbrengst van de sessie is het enthousiasme waarmee het team naar huis ging. Over elkaar, want de sessie voelde als een soort teambuilding. En over maakonderwijs, want sindsdien is iedereen ervan overtuigd dat daar tijd en aandacht voor moet worden vrijgemaakt. Daarnaast leverde het Ria en Rogier belangrijke informatie op. Ria: “We weten nu wat de randvoorwaarden zijn om maakonderwijs te laten slagen: we hebben materiaal, kennis en een plek nodig waar kinderen aan de slag kunnen.”Samen bouwen
Om daaraan te voldoen bouwt de Jozefschool een technieklokaal en komt er een grote kast om alle maakmaterialen in op te slaan. Rogier: “Zo stimuleren we teamleden om vaker maakonderwijs te geven. Want hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt. En niemand staat er alleen voor. Je kunt andere collega’s om hulp vragen, samen met de leerlingen op onderzoek uit gaan of contact opnemen met Makercosmos.” Want daar kun je niet alleen terecht met leerkrachten, je bent er ook met de hele klas welkom. Ria: “Je kunt gebruikmaken van ontzettend veel materialen. En de vrijwilligers met techniekkennis staan klaar om je te begeleiden.”Een goed begin is het halve werk
Voor het team van de Jozefschool is het nu zaak de opgedane kennis en ervaring stap voor stap de school in te brengen. Ria: “Voor dit schooljaar staan de realisatie van het technieklokaal en de materialenkast op het programma. Ook organiseren we een maakweek. Het jaar daarop bouwen we het maakonderwijs verder uit. Ik heb er met deze goede gezamenlijke start alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”Willen jij en je collega’s ook een vliegende start met maakonderwijs maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Makercosmos om de mogelijkheden te bespreken.
Email:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Interview: KWTG (www.kwtg.nl)
Contact
Meer weten?
Neem contact op met Tineke Hiddink of Miriam van Meer.

E-mail:
Telefoonnummer: 06 82 47 15 61

Email:
Telefoonnummer: 06 44 84 69 00